Anja van Onna

Ik ben opgeleid als kinderpsycholoog en gezondheidszorgpsycholoog en in 2012 moeder geworden. Moeder worden heeft me anders naar mijn werk en de wereld laten kijken. De verbinding die ik voel met mijn kinderen maakt dat ik bewuster in het leven ben komen te staan en daarom ben ik me gaan verdiepen in bewust ouderschap. Daarnaast kijk ik graag op een holistische manier naar de mens. Dat betekent dat ik lichaam en geest niet los van elkaar zie en op zoek ga naar verbanden en de oorzaak. Ik sluit niets buiten. Daarom betrek ik in mijn sessies ook het lichaam, voeding en leefstijl.

Ik ben er voor de ouder én het kind, omdat ik ook denk dat deze niet los van elkaar gezien kunnen worden. Ik werk graag met de ouders, omdat ik denk dat zij de beste begeleiders zijn van het kind. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling je de beste ouder maakt voor je kind. Dat betekent dat soms een moeder of vader met een vraag komt voor het kind, maar zelf aan de slag gaat. Daarnaast kan ik ook hulp aan het kind bieden als dat nodig is.

 

Mijn verhaal

Vanaf jonge leeftijd probeerde ik altijd mensen te begrijpen en was ik geïnteresseerd in de binnenwereld van de ander. Ik wist al snel dat ik psycholoog wilde worden. In mijn (post)master opleidingen lag de nadruk op de cognitie en mistte ik het gevoel en het lichaam. Ik heb daarom in mijn vervolgopleidingen en cursussen deze richtingen gekozen. Echter, de grootste leerweg in mijn leven is moeder worden en zijn. Zij hebben mij laten groeien als geen ander in mijn leven.

Ik ben moeder van vier kinderen, maar je zal me zien met drie kinderen (van 7, 4 en 1 jaar). Mijn eerste heb ik vroegtijdig tijdens mijn zwangerschap verloren. Hoewel hij nu niet letterlijk zichtbaar is in mijn leven speelt hij een grote rol. Hij heeft me moeder gemaakt en me dichter bij mezelf gebracht. Mijn aanpak als psycholoog is hierdoor versneld veranderd. Ik merkte dat ik niet meer kon staan achter de cognitief gedragstherapeutische aanpak die ik vaak aan veel ouders had geleerd. Ik stond bijvoorbeeld niet achter gecontroleerd laten huilen, belonen van gedrag of een time out inzetten. Ik zag na de geboorte van mijn tweede kind hoe hij een eigen persoon was en ondersteund moest worden in zijn pad. Kinderen hoeven niet gevormd te worden tot een goed of heel mens. Dat zijn ze al. Ik vond mijn visie terug in natuurlijk ouderschap, ofwel attachment parenting. En zo heb ik me ook steeds meer verdiept in natuurlijk en bewust ouderschap, spiritualiteit in de opvoeding, zingeving, leefstijl, voeding en gezondheid. Hoewel ik ook nog altijd in een leerproces zit (die naar mijn idee een leven lang duurt), en nog meer wil groeien, wil ik graag wat ik heb geleerd en ervaren delen en uitdragen.

Mijn tweede en derde kind zijn temperamentvolle sensitieve kinderen, en mijn vierde lijkt een wat meer observerend karakter te hebben. Het temperamentvolle en sensitieve hebben ze natuurlijk niet van een vreemde. Wel kan ik je zeggen dat het opvoeden van temperamentvolle kinderen met een sterke eigen wil een uitdaging is, en helemaal als je zelf ook een sensitieve moeder bent. Ik behandel mijn kinderen gelijkwaardig en leer ze dat ze hun eigen intuïtie mogen volgen in plaats van te vertrouwen op de buitenwereld wat velen van ons is geleerd. Ik wil liever niet belonen of straffen, maar ze wel duidelijke kaders of grenzen geven. Ik deel met jullie graag via Bewuste Mama mijn bewuste pad van moederschap, mijn inzichten en bevindingen en de worstelingen die er ook bij horen.

Mijn werkwijze

Tijdens het eerste gesprek kijk ik graag met jou naar je hulpvraag over jezelf (in relatie met je kind), over je kind en/of over de opvoeding. We onderzoeken samen wat er speelt en wat jij en/of je kind nodig hebt. Ik geef je direct advies mee en we spreken af welke hulp passend is en hoeveel sessies nodig zijn. De hulp is dus afgestemd op jou én je kind. Ik maak gebruik van verschillende therapievormen, zoals clientgerichte therapie, cognitieve gedragstherapie, mindfulness en EMDR, en integreer in de sessies mijn holistische en spirituele visie op de mens en opvoeding. Ik werk inzichtgevend en lichaamsgericht, en vergroot je eigen veerkracht en zelfoplossend vermogen. Indien gewenst betrek ik ook leefstijl en voeding in de behandeling.  

Hulp bij kinderwens + zwangerschap + ouders + kind

Veerkracht vergroten

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Als je tegen grenzen aanloopt in het leven of in het ouderschap dan wordt de nood hoger om te veranderen. En door te leren kennen waar je veerkracht ligt, kun je groeien op persoonlijk vlak en in het ouderschap. Veerkracht betekent vaak dat je je copingmechanismen of vaardigheden versterkt.

Picking

Lichaamsgericht

Ik werk lichaamsgericht. Dit betekent dat ik je bewust in contact laat komen met je lichaam en gebruik maak van lichamelijke oefeningen zoals een ademhalingsoefening en minfdul awareness. Ik geloof dat je in je eigen lichaam je wijsheid vindt.

Design

Zelfcompassie

In deze tijd zijn veel mensen gewend om kritisch naar zichzelf te kijken. Zelfcompassie betekent dat je niet oordeelt over hoe je je voelt en wat je denkt. Dat je begrip hebt voor jezelf en emoties de ruimte mag geven. In de sessies kijken we naar je overtuigingen en hoe je omgaat met je emoties.

Crafting Design

Inzichtgevend

In de sessies onderzoeken we je gedachten en gevoelens en kijken we hoe dit samenhangt met belangrijke gebeurtenissen in je leven en je levensverhaal. Het kan helpend zijn om te begrijpen hoe je bent geworden wie je bent.
Design

Making spaces for incredible work —

Affordable

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut.

Quality

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut.

Feedback

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut.

Sustainable

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut.

Diverse

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut.

Harmonious

Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut.

Featured In

The New York Times
Time Magazine
Tech Crunch
Fast Company
Business Insider
Interior Design
close


Leuk dat je
geïnteresseerd bent in bewust ouderschap!

Meld je aan om regelmatig inspirerende inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.