Gevoelige ouder, gevoelig kind

Gevoeligheid runs in the family…. althans in die van mij. En ik denk in veel families. Het brengt veel moois met zich mee, zoals empathisch reageren op elkaar, aanvoelen wat de ander nodig heeft en elkaar op emotioneel vlak goed kunnen begrijpen. 
En het brengt uitdagingen met zich mee, zoals niet te veel mee gaan in elkaars emoties of energie, bewust blijven van de neiging tot meeleven en meevoelen met elkaar, omgaan met overprikkelde kinderen, en rust nemen en gronden. 

Ik heb door de jaren heen geleerd mijn gevoeligheid als kracht te zien en in te zetten. En toen ik moeder werd, kwam de uitdaging om om te gaan met mijn gevoelige kids. En opnieuw met mijn gevoeligheid (hallo prikkels van drie kinderen). Hoewel ik niet zo van de labels ben, vond ik het toch heel fijn om te leren over hooggevoeligheid. Ik voelde me niet meer anders dan anderen.

Je hoort tegenwoordig vaak de term hooggevoeligheid. Er zijn inmiddels heel wat experts op dit gebied en Leony is daar één van. Ik vind dat zij hooggevoeligheid goed uitlegt en je goed inzicht geeft in wat hooggevoelige kinderen nodig hebben. De workshop die ik bij haar heb gevolgd was voor mij een verademing. Eindelijk iemand die me meer kon vertellen over de wereld van energie. Het heeft een enorm verschil gemaakt voor mij in de omgang met mijn gevoeligheid. Ook de online cursussen vond ik inzichtgevend, verhelderend en leerzaam. Zij gaf woorden aan wat ik al voelde, maar zelf nog niet helemaal begreep en ik kreeg handvatten om ermee om te gaan. Dus als je hooggevoeligheid herkent in jezelf en/of je kind neem dan een kijkje op haar website. Ze biedt opnieuw een mooie online cursus aan en je kunt een gratis masterclass bekijken.

Website van Leony

a highly sensitive mother

i have embraced and accepted my high sensitivity. i have learned to love it, cherish it and be grateful for it. i protect myself from the difficult bits while i am using all the beautiful ones, but still i was so incredibly scared for the high sensitivity to be combined with motherhood.”

Uit Motherhood, a memoir of our first year van Carolijn Breaken