Over mij – oude website

Anja van Onna

Ik ben opgeleid als kinderpsycholoog en gezondheidszorgpsycholoog en kijk graag op een holistische manier naar de mens. Dat betekent dat ik lichaam en geest niet los van elkaar zie en op zoek ga naar verbanden en de oorzaak. Ik sluit niets buiten. Daarom betrek ik in mijn sessies ook het lichaam, voeding en leefstijl.
Ik ben er voor de ouder én het kind, omdat ik ook denk dat deze niet los van elkaar gezien kunnen worden. Ik werk graag met de ouders, omdat ik denk dat zij de beste begeleiders zijn van het kind. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling je de beste ouder maakt voor je kind. Dat betekent dat soms iemand met een vraag komt voor het kind, maar zelf aan de slag gaat. Daarnaast kan ik ook hulp aan het kind bieden als dat nodig is.

Mijn werkwijze verschilt van de reguliere psychologie waarbij de (basis)behandeling vaak voornamelijk gebaseerd is op cognitieve gedragstherapie die gericht is op afname van klachten. Ik ga graag op zoek naar de oorzaak waardoor er een blijvende verandering kan ontstaan. In de sessies die ik aanbied, ligt de nadruk op het stimuleren van veerkracht en het zelfoplossend vermogen. Ik werk inzichtgevend en lichaamsgericht en maak onder andere gebruik van mindfulness en zelfcompassie. Ik geloof dat je in je eigen lichaam je wijsheid vindt.

Mijn verhaal

Vanaf jonge leeftijd ben ik geïnteresseerd in de mens en zijn/haar gedrag en wist ik al snel dat ik psycholoog wilde worden. In mijn opleidingen lag de nadruk op de cognitie en mistte ik het gevoel en het lichaam. Ik heb daarom in mijn vervolgopleidingen deze richtingen gekozen. Echter, de grootste leerweg in mijn leven is moeder worden en zijn. Zij hebben mij laten groeien als geen ander in mijn leven.

Ik ben moeder van vier kinderen, maar je zal me zien met drie kinderen (van 7, 4 en 1 jaar). Mijn eerste heb ik vroegtijdig tijdens mijn zwangerschap verloren. Hoewel hij nu niet letterlijk zichtbaar is in mijn leven speelt hij een grote rol. Hij heeft me moeder gemaakt en me dichter bij mezelf gebracht. Mijn aanpak als psycholoog is hierdoor versneld veranderd. Ik merkte dat ik niet meer kon staan achter de cognitief gedragstherapeutische aanpak die ik vaak aan veel ouders heb geleerd. Ik stond bijvoorbeeld niet achter gecontroleerd laten huilen, belonen van gedrag of een time out inzetten. Ik zag na de geboorte van mijn tweede kind hoe hij een eigen persoon was en ondersteund moest worden in zijn pad. Kinderen hoeven niet gevormd te worden tot een goed of heel mens. Dat zijn ze al. Ik vond mijn visie terug in natuurlijk ouderschap, ofwel attachment parenting. En zo heb ik me ook steeds meer verdiept in bewust en natuurlijk ouderschap, spiritualiteit in de opvoeding, zingeving, leefstijl, voeding en gezondheid. Hoewel ik ook nog altijd in een leerproces zit (die naar mijn idee een leven lang duurt), en nog meer wil groeien, wil ik graag wat ik heb geleerd en ervaren delen en uitdragen.

Mijn tweede en derde kind zijn temperamentvolle sensitieve kinderen, en mijn vierde lijkt een wat meer observerend karakter te hebben. Het temperamentvolle en sensitieve hebben ze natuurlijk niet van een vreemde. Wel kan ik je zeggen dat het opvoeden van temperamentvolle kinderen met een sterke eigen wil een uitdaging is, en helemaal als je zelf ook een sensitieve moeder bent. Ik wil mijn kinderen gelijkwaardig behandelen en ze leren dat ze hun eigen intuïtie mogen volgen in plaats van te vertrouwen op de buitenwereld wat velen van ons is geleerd. Ik wil liever niet belonen of straffen, maar ze wel duidelijke kaders of grenzen geven. Ik deel met jullie graag mijn bewuste pad van moederschap, mijn inzichten en bevindingen en de worstelingen die er ook bij horen.

Mijn opleidingen en cursussen

 • Master psychologie (richting klinische ontwikkelingspsychologie)
 • 2-jarige opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog
 • Opleiding MindfulKids
 • Opleiding Psychosociale oncologie
 • Opleiding EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
 • Basisopleiding Emotionally Focused (Couples) Therapy (EFT)
 • Cursus/opleiding Zingevingsgerichte groepstherapie
 • Cursus Lichaamsgerichte interventies
 • Cursus Reiki 1
 • Cursus Ayurveda en kinderen
 • Cursus Eenvoudig gezond

Mijn werkervaring

 • Van 2009 tot 2013 gewerkt in het Emma kinderziekenhuis/AMC waar ik tevens mijn GZ-opleiding heb gedaan.
 • Hierna 1 jaar in een vrijgevestigde praktijk waar ik ook met volwassenen ben gaan werken.
 • Sinds 2014 werk ik bij het Ingeborg Douwes centrum met volwassenen, kinderen en gezinnen.
close


Leuk dat je
geïnteresseerd bent in bewust ouderschap!

Meld je aan om regelmatig inspirerende inhoud in je inbox te ontvangen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.