Bewust ouderschap

Misschien heb je de term wel al voorbij zien komen. Eigenlijk zegt de naam al genoeg: bewust in het ouderschap staan. Ik denk echter dat het meerdere aspecten heeft. Ik denk dat het gaat over bewust zijn van wie jij bent als ouder, hoe je bent geworden wie je bent, hoe je bent geconditioneerd, hoe je bent opgevoed, wat je copingvaardigheden zijn, wat je overtuigingen zijn en ga zo maar door. En vervolgens hoe dit effect heeft op de opvoeding en de relatie met je kind. Daarnaast kun je je bewust worden van je kind en wie hij of zij is, welk temperament je kind heeft, hoe je kind omgaat met emoties en wat hem of haar heeft beïnvloed in zijn leven.

Door bewust met jezelf om te gaan, kun je groeien. Voor jezelf en voor je kind. Kinderen leren namelijk van het voorbeeld dat jij geeft. En tegelijkertijd, als je ervoor open staat, groei je ook door je kind. Je kind is je spiegel. Je kind kan jou veel leren. Het gedrag van je kind is niet alleen een uiting van wie hij is of wat hij meemaakt, maar kan jou ook wat over jezelf leren. Net zoals jij het beste wilt voor je kind, wil jouw kind het beste voor jou. Wanneer je hiervoor open staat, ontstaat er groei. En dat hoort bij een bewuste ouder zijn. Dat is een hele klus, en tegelijkertijd een hele mooie klus. Het maakt het leven zinvol.

Ik durf dan ook te zeggen dat niets of niemand je zo in het leven kan laten groeien als je kind en dat begint al tijdens de zwangerschap. Daarom gaat bewust ouderschap dus niet alleen over het bewust opvoeden van je kind, maar ook over het zorgen voor jezelf, herkennen wat jou triggert wanneer je boos of verdrietig wordt, verwerken wat in het hier en nu je nog belemmert en zelfliefde of compassie ontwikkelen.